ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ: ΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Η υπερβολική εφίδρωση είναι τόσο ενοχλητική που ενώ υποτιμάται, αποτελεί για τον πάσχοντα μια διαταραχή που του αλλάζει την συναισθηματική ισορροπία, του δημιουργεί πρόβλημα έντονο στην εργασία του, στις διαπροσωπικές του σχέσεις, στην ψυχαγωγία του και τέλος επηρεάζει τραυματικά τον συναισθηματικό του κόσμο.

Ο πάσχων δεν μπορεί να γράψει στην κόλλα χωρίς να κρατά ένα μαντήλι γιατί το χαρτί της κόλλας του γίνεται μούσκεμα και δεν φαίνονται τα γράμματα. Γλυστρά κυριολεκτικά μέσα στον ιδρώτα των παπουτσιών του, φεύγουν τα εργαλεία απ'τα χέρια του, οδηγεί με γάντια στο τιμόνι.

Κύριε Παπαδόπουλε, τι είναι ο ΙΔΡΩΤΑΣ, από που βγαίνει, τι περιέχει και σε τι χρησιμεύει?

Ο ιδρώτας κυρία Λαζαρίδη είναι το έκκριμα των ιδρωτοποιών αδένων, περιέχει 99% νερό και 1% NaCl, οξικό οξύ, γαλακτικό οξύ, πυρουβικό οξύ, ουρικό οξύ, Κ, ουρία, Zn και άλλα. Χρησιμεύει στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, με την εξάτμιση που προκαλεί, όπως και στην μαλακή σύσταση της επιδερμίδας αφού διαβρέχει την κεράτινη στοιβάδα. Επίσης η σύσταση του ιδρώτα με τόσα οξέα που περιέχει δημιουργεί ένα όξινο Ph που απωθεί τα μικρόβια, κόκκους και άλλους βλαπτικούς παράγοντες.

 

Γιατρέ, πώς ρυθμίζεται η εφίδρωση?

Α. Από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Η αύξηση της θερμοκρασία διεγείρει κέντρα του υποθαλάμου. Αυτό γίνεται με τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Β. Αυξάνουν τον ιδρώτα οι ορμόνες από τον φλοιό των επινεφριδίων.

Γ. Ψυχωγενώς από τον φλοιό του εγκεφάλου με συγκηνισιακά ερεθίσματα.

 

Τι είναι με απλά λόγια η Υπεριδρωσία?

Όταν υπερβαίνει η ποσότητα του ιδρώτα από αυτήν που χρειάζεται το σώμα μας για να διατηρεί φυσιολογική την θερμοκρασία του.

 

Στατιστικά ποιούς προσβάλλει η πάθηση?

Αφορά κυρίως σε νέες γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό ηλικίας από 15-35 ετών. Αυτό αποτελεί το 10-15% του γενικού πληθυσμού. Η πάθηση προσβάλλει όλο το σώμα κυρίως όμως εμφανίζεται σε παλάμες, πέλματα και μασχάλες.

 

Κύριε Παπαδόπουλε, ποιά είναι τα αίτια της κακοσμίας του ιδρώτα?

Τα αίτια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους αδένες. Οι αποκρινείς αδένες ανάλογα με την θέση που βρίσκονται από την εφηβεία και μετά, αρχικά βγάζουν έναν άοσμο στείρο ιδρώτα από μικρόβια. Συμπαρασύρουν όμως λιπίδια από το σμήγμα διασπώντας τα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα που δυσοσμούν. Επίσης οι εκκρινείς αδένες αποβάλλουν συστατικά τροφών που μυρίζουν (σκόρδο, φάρμακα, αμινοξέα).

 

Ποιές οι θεραπείες για το νόσημα της υπεριδρωσίας?

1. ΑΝΤΙΔΡΩΤΙΚΑ

Αυτά λειτουργούν φράζοντας τον πόρο του ιδρωτοποιού αδένα αφού περιέχουν μεταλλικά άλατα (αργίλιο, ζιρκόνιο) που ενώνονται με τα ινίδια κερατίνης του πόρου, σχηματίζοντας βύσμα που εμποδίζει την ροή του ιδρώτα προς τα έξω. Πρέπει να απλώνονται ομοιόμορφα, προτιμότερα είναι τα sticks και η λοσιόν από τα αποσμητικά (deodorans). H μασχάλη πρέπει να είναι στεγνή. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται μετά από 10 ημέρες και διαρκεί περίπου 14 ημέρες.

 

2. ΙΟΝΤΟΦΟΡΗΣΗ

Είναι η διοχέτευση του ρεύματος στο δέρμα. Εισάγει ιόντα που διαλύουν τα άλατα. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική και πρέπει να γίνεται κάθε μέρα για 30' σε ειδικές συσκευές με ρεύμα 15-20mA.

 

3. Eφαρμογή BOTOX

To αναερόβιο μικρόβιο που παράγει την ισχυρή νευροτοξίνη (αλλαντοτοξίνη) BOTOX μπλοκάρει τις νευρικές απολήξεις και την ακετολοχολίνη έτσι ώστε να μην περνάει η

νευρική διαβίβαση στους ιδρωτοποιούς αδένες και έχει ως αποτέλεσμα να μην παράγεται ιδρώτας στην περιοχή αυτή. Επαλείφουμε με άμυλο, ιώδιο, χρωματίζοντας έτσι τις πάσχουσες περιοχές της υπεριδρωσίας και εν συνεχεία ενίεται η ουσία. Το αποτέλεσμα της θεραπείας αυτής διαρκεί περίπου 7-12 μήνες.

 

4. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Η αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων γίνεται με εκτομή, απόξεση ή λιποαναρρόφηση. Επίσης υπάρχει επέμβαση που γίνεται ενδοσκοπικά με όλες τις πιθανές παρενέργειες ενός χειρουργείου (αιμορραγία, φλεγμονές κλπ). Παρότι η ιδιοπαθής υπεριδρωσία δεν είναι απειλητική για την ζωή, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σοβαρή φυσιολογική, ψυχοκοινωνική ή επαγγελματική επίπτωση για τους ασθενείς. Η θεραπεία συνήθως αρχίζει με κάποιο τοπικό φάρμακο αν και κάποιοι γιατροί ξεκινούν με ιοντοφόρηση στους ασθενείς με παλαμιαία –πελματική υπεριδρωσία. Οι ενέσεις BOTOX αν και αποτελούν παροδικό μέτρο για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας είναι αποτελεσματικές σε αρκετούς ασθενείς. Υπάρχουν κι άλλες αποτελεσματικές θεραπείες για την ιδιοπαθή υπεριδρωσία που θα πρέπει ο κάθε ασθενής με την βοήθεια του δερματολόγου του να βρεί εκείνη που θα του επιτρέψει να μειώσει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Aπό τον Δερματολόγο/Αφροδισιολόγο, κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο

www.skindoctor.gr

Read 2972 times